
plomatge d'hivern

plomatge d'estiu
AspecteTant el mascle com la femella tenen ventre i ales blanques, però el mascle té una taca negra a l'ull i els costats de la cua també de color negre. La resta del plomatge canvia de color segons l'estació, per ajudar-los a passar desapercebuts, tant a l'estiu com a l’hivern.
ReproduccióEl niu és un forat a terra, recobert amb alguna herba, per això necessita que hi hagi prats, però també llocs on amagar-se. Hi pon de 5 a 9 ous que són covats durant 7 setmanes. Els pollets esdevenen independents al cap de 10-12 setmanes.
AlimentacióEls adults són gairebé vegetarians, mentre que els pollets es nodreixen principalment d'insectes, aranyes i caragols. La dieta estiuenca es compon de matèria vegetal (en particular nabius, puntes de cua de cavall i baies) i la hivernal de brots de bedolls nans i salzes.
HàbitatActualment, les poblacions presents a la Península Ibèrica es troben al Pirineu.
Distribució geogràficaEs pot trobar a països arreu del món, com Catalunya i Andorra, el Canadà i els Estats Units, Centre i Nord d’Europa, la Xina, el Japó, Groenlàndia, Islàndia, Mongòlia i Rússia.
CostumsNo és molt desconfiada dels humans perquè, a banda de l'àliga real i d'altres depredadors nouvinguts, no té altres enemics que arribin a l'alçada en què viu (al voltant dels 2.200 m).
Estat de conservacióAl Pirineu es troba en perill. La reducció del seu hàbitat a causa d'infraestructures (pistes, estacions d'esquí, etc.), l'arribada de depredadors (guineu, rata) i el canvi climàtic són les causes més importants que s'apunten com a factors de decliu de les poblacions de perdiu blanca al Pirineu.
Joan Vigo Azuaga 5è.